Ez egész spanyoltanulás tulajdonképpen úgy indult,  hogy a másik blogomban angoltanulásról írok, és oda kerestem valami olyan oldalt, ahol fel lehet íratkozni valamilyen "word of the day" vagy "minden napra egy új szó"-hírlevélre. A célközönségnek megfelelő szintű angolos hírlevelet nem találtam, viszont megtaláltam a Transparent Language oldalát, ahol egyéb, többek között spanyolos hírlevél is van. Ahogy a címe is mutatja, minden nap kapok egy szót, amelyet az oldalra navigálva meg is lehet hallgatni, illetve minden egyes szó mondatba van foglalva.

Így néz ki:

Spanish word:Jánuca
English translation:Hanukkah
  
Part of speech:noun

Example sentence
 
Spanish:Los judíos celebran Jánuca con una menorá.
English:Jewish people celebrate Hanukkah with a menorah.
További példák:

Spanish:Nosotros comemos mucho relleno con el pavo.
English:We eat a lot of stuffing with the turkey.

 

Spanish:Yo envuelvo los regalos en la Víspera de la Navidad.
English:I wrap the presents on Christmas Eve.

 

Ezek karácsony előtt érkeztek, egymás után, akkor e téma köré csoportosultak a szavak. Ha azokat a példamondatokat képes lennék egymás után mind elmondani, akkor az ünnepek témakörben most meglenne a szóbeli nyelvvizsgám. NYilván, inkább csak alapfokon, mertúgy vettem észre, hogy a szókincs meg a nyelvtani szerkezetek kb. a A1-A2-es szintnek felelnek meg.

Egyébként hasznos dolog a mondatokat is megtanulni, mert a szerkezetek, igeidők, ragozások ismétlődnek (pl. egymást követő napokon minden mondat T/3-ban van), és így rögzülnek ezek a szerkezetek, mígnem magam is képes leszek ilyet produkálni. Ezzel persze nem találtam fel a spanyolviaszt (érted, spanyolviast, haha), ilyen módszerrel tanítottak iskolában, amikor szövegeket, dalokat, verseket, bekezdéseket, olvasmányokat kellett kívülről megtanulni. Iskolásként de utáltam, pedig igencsak hasznos. Mellesleg a hallott információk összegyűjtése,  elraktározása, és tudat alatti (!) összehasonlítása, a hasonlóságok, szabályosságok vagy szabálytalanságok felismerése, és az alapján egy nyelvi megnyilatkozás az a módszer, amellyel kisgyermekkorban az ember a anyanyelvét elsajátítja. Tehát hasznos.

A bejegyzés trackback címe:

https://leccion.blog.hu/api/trackback/id/tr272579932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása