lesson 2011.01.15. 21:02

Spanyol nyelvkönyv

 A netes nyelvleckék mellett használom még Király Rudolf Spanyol nyelvkönyvét. Most kezdem el a lección octavat, azaz a nyolcadik leckét. 

A könyvtárban keresgélve találtam a Tanuljunk könnyen, gyorsan.. sorozat spanyol változatát, aztán rájöttem, hogy ez az évtizedek óta otthon porosodó Király-féle nyelvkönyv újabb kiadása, úgyhogy inkább ezt a saját könyvet kezdtem el használni. Ez a kiadás 1971-ben jelent meg, így az akkori nyelvoktatás állapotát tükrözi. Olyan módszert használt, amit az egyetemen az angoltanítás módszertana órán folyamatosan szidott a tanár: nem tudom, hogy magyarul hogy hívják, de angolul ez az ún. grammar-translation method, amely- mint ahogy a neve is mutatja- nyelvtani szabályok bifláztatásából és fordításokból áll. Kommunikációs vagy készségeket fejlesztő gyakorlatokat tehát nem tartalmaz, arra tehát tökéletesen alkalmatlan, hogy meg tudjak szólalni spanyolul, vagy megcsináljak egy TELC-esvagy ECL-es nyelvvizsgát, pláne a szóbeli részét. Nyelvtani alapozásnak viszont tökéletes, mert magyarul magyarázza a nyelvtani jelenségeket, a szerkezetek szépen megvannak táblázatba szedve, és a lecciónok végén mindig vannak drillek (gyakorló feladatok), és fordítások, amelyeknek a megoldásai megvannak a könyv végén. Összességében tehát szeretem. 

A megjelenése óta eltelt negyven év azért meglátszik rajta: az olvasmányok szereplői magyar emberek, akiknek a nevét következetesen lefordítja, tehát a Varga család tagjai pl. senor Varga, José és Paco (Varga úr, Józsi és Feri). A család a Erzsébet királyné úton, tehát Calle de la Reina Isabel-en él. A papa munkás (obrero) a papírgyárban (fábrica de papel). A gyerekei nagyon ügyesek és szorgalmasak (aplicados) az iskolában, vasárnaponként José és Paco rádiót hallgat, a lányok: Eva y María pedig segítenek az anyjuknak a konyhában. A szókincs is elavult kissé: pl. el tintero-tintatartó, camarada-elvtárs.

Ennek ellenére önálló használatra tényleg nagyon jó, a követkeeő posztokban az írom meg, hogy miket tanultam eddig.

A bejegyzés trackback címe:

https://leccion.blog.hu/api/trackback/id/tr852586510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.02.04. 15:16:46

Hamár online spanyol, abban online oktató is segíthet .... :)

lesson · http://csudalany.blog.hu 2011.02.17. 20:06:25

@Csanádka: Köszönöm az ötletet, regisztrálni fogok.
süti beállítások módosítása